Lacrimi de Ceacâr

0 834

Acţiunea are loc în oraşul viitorului, Indilon, într-o lume post-apocaliptică, în care tot ce mai rămâne din Terra este doar o fâşie mică de pământ nisipos, înconjurat de o infinitate de ape şi în care Soarele a pierdut lupta cu cerul negricios, se conturează viata personajului principal: Melix. Cu trăsături umane obişnuite, trăieşte într-o pace şi armonie atent controlată prin educaţie şi norme. Viaţa ei este dată peste cap în momentul în care descoperă că soţul ei adulterin urmează să aibă un copil.

Melix se trezeşte mai apoi, prinsă în mrejele unui personaj atipic pentru acele vremuri, o vrăjitoare care îi vinde o stranie cutie cu 3 sertare, aceasta având puterea de a schimba prezentul. Însă acest artefact al trecutului aduce cu el tot haosul necivilizaţiei, eliberând toate instinctele primare: înşelatul, minţitul, cruzimea…şi ucisul. Melix le va face pe toate, miza fiind una uriaşă: întemeierea unei noi familii.

Noua ei căsnicie pare aproape ideală cu medicul Nox, cel ce a inventat un dispozitiv revoluţionar în care embrionii sunt colectaţi şi păstraţi în dispozitive speciale, până la naştere, incidenţa avortului fiind 0.

Copiii acestuia Naeva fiica cea mare şi rebelă şi Ayes micul şi inocentul ceacâr însă vor cădea şi ei victime puterii demonice a cutiei.

Decorul S.F. se îmbină cu elementele fantasy într-un mod armonios şi suspansul este creat pas cu pas stârnind interesul şi curiozitatea cititorului. Descrierile psihologice devin cu adevărat captivante în momentul în care îşi face loc elementul horror. Toate acestea nu vin în detrimentul poveştii de dragoste, sau al tărâmului verosimil conturat ca fiind o lume posibilă a viitorului, iar personajele sunt atât credibile cât şi carismatice dezvoltând o compatibilitate aparte între ele.

Cu aproape aceleași ingrediente ca la prima apariție editorială (Sânge și flori de portocal, Ed. Tracus Arte, 2015), dar cu un plus de maturitate stilistică, Lacrimi de ceacâr ne pune în fața unei povești imaginare (și imaginate) într-un decor care nu e neapărat science-fiction, fără să fie propriu-zis nici lumea noastră de azi. Iubirea și ura, fidelitatea și trădarea, vocația și ratarea, atent dozate și într-un perfect balans narativ sunt puse în pagină de Tessa Nadir cu o surprinzător de bună cunoaștere psihologică, astfel încât elementele de fantasy nu obturează nicidecum (dimpotrivă) verosimilitatea personajelor.Iubitorii genului au de ce să se bucure, ca și cititorul obișnuit de altfel, fie el și din mult deplânsa ”eră cibernetică” pe care, iată, o trăim. Cu o prozatoare închegată – rara avis – încă de la debut.

Virgil Borcan

Leave A Reply

Your email address will not be published.