Kati tészta ( Prăjitura Kati)

1 344

Kati este prăjitura copilăriei mele. Nu exista nuntă, botez, cununie sau petrecere de Anul Nou fără ca această delicatesă să nu se regăsească pe masă. Atunci când mai multe familii se întâlneau şi fiecare gospodină aducea câte ceva, mereu cea mai lăudată era cea care aducea Kati. Farfuria ei rămânea prima goală şi reuşea să fure toate complimentele. În ceea ce priveşte nunţile, numai cele mai iscusite bunicuţe erau însărcinate să facă această minune cu faldurile ei albe, crocante. Căci Kati, într-adevăr este o desfătare, o prăjitură a sărbătorilor, o încântare cu blatul crocant, crema densă, din belşug şi cu stratul de spumă bătută tare până devine lucioasă ca o oglindă. Mireasa prăjiturilor, cu aroma ei de rom rămâne mereu o melancolie vie a copilăriei mele, pe care încerc mereu să o redescopăr, cu fiecare bucăţică.

Pe vremuri ea se făcea folosind untură pentru a contribui la frăgezirea blaturilor, acum însă se poate înlocui cu unt de calitate. De asemenea, recomandarea mea, pentru un gust intens de ciocolată şi pentru un aspect mai sănătos este folosirea pudrei de roşcove în loc de cacao.

Pentru că necesită o cantitate destul de mare de zahăr, recomand cu tărie folosirea zahărului brun, chiar dacă vi s-ar părea că bezeaua de deasupra nu ar ieşi atât de albă. Este vorba doar de o chestiune de aspect, nu şi de gust şi cred că sănătatea primează. Din acest motiv nu este recomandată persoanelor care suferă de diabet, colesterol ridicat şi celor care urmează o dietă.

Tessa_Nadir_Prajitura_Reteta_Kati_1

 


Mod de preparare


Foile

Am început prin a amesteca într-un vas mare făina cu praful de copt, fără a o mai cerne. Apoi am topit untul la cuptorul cu microunde, în jur de 1 minut. Dacă folosiţi untură această etapă nu mai este necesară. Am dizolvat zahărul în untul căliu apoi am adăugat şi gălbenuşurile, amestecând uşor. După ce această compoziţie e gata puteţi să o adăugaţi peste făină şi să începeţi să le omogenizaţi. Trebuie să iasă o textură fermă dar nu prea tare, potrivită. Folosiţi-vă de lapte pentru a realiza acest lucru. Această compoziţie merge de minune şi la biscuţi, astfel că o puteţi utiliza şi altă dată.

După ce sunteţi gata împărţiţi compoziţia rezultată în trei părţi egale. Pentru a fi sigure folosiţi-vă de cântar. Este bine ca cele trei părţi, (învelite în folie alimentară)să fie lăsate să se odihnească în frigider în jur de 2 ore. Compoziţia este lipicioasă şi nu aţi putea lucra cu ea dacă aţi sări peste această etapă; de asemenea odihna ajută şi la frăgezire.

După ce ne-am săturat să aşteptăm, scoatem una dintre aceste bucăţi şi ne pregătim să o întindem cu ajutorul sucitorului şi puţină făină. Este foarte important să întoarcem tava cu fundul în sus şi să întindem acolo foaia. Nu este necesară nici un fel de pregătire prealabilă a tăvii. Dacă vă este mai uşor folosiţi-vă de folia alimentară. Este important să vă grăbiţi pentru că va începe să se înmoaie şi va fi dificil de lucrat. În unele cazuri, în care apar rupturi sau găuri puteţi să le peticiţi pur şi simplu căci nu se va vedea ulterior. Foaia trebuie să fie potrivit de subţire şi va fi lăsată la cuptor la 180 de grade între 8-10 minute, verificând fără nicio grijă. Este indicat să preîncălziţi puţin cuptorul. Foaia trebuie să fie rumenă, dar nu arsă!

După ce aţi isprăvit cu toate cele 3 foi este indicat să le stropiţi puţin cu lapte pentru a se înmuia. Sunt foarte fragile, aveţi grijă cum le manevraţi. Cea mai puţin reuşită dintre ele va fi zdrobită în bucăţele şi integrată în cremă.


Crema


Într-un vas mare vom amesteca foaia ruptă în bucăţele, gemul de caise, zahărul vanilat, zahărul, pudra de Roşcove, untul tăiat bucăţele şi vom adăuga treptat laptele pentru a ajunge la o compoziţie potrivită, fermă. La sfârşit adăugaţi şi romul. Va mirosi excelent.


Bezea


Pentru a prepara această bezea fermă este necesar să folosim tehnica bain-marie. Într-un vas potrivit în care încape un alt vas începem să fierbem apa. În vasul mai mic, care va veni peste celălalt începem să batem albuşurile cu zahărul. Când bezeaua devine fermă mutăm totul deasupra apei aburinde şi continuăm să batem cu mixerul sau telul.

După ce suntem gata trecem la asamblat prăjitura. Crema va veni la mijloc într-un strat gros, generos. Deasupra întindem cu un cuţit ud bezeaua rezultată. Decorăm cu ciocolată rasă sau inimioare, steluţe, etc.

You might also like More from author

1 Comment

  1. Veronica says

    Buna seara, se vede ca esti scriitoare, mi-a placut povestea de la inceput. O sa incerc si eu reteta sa vedem daca imi iese. Cu multumiri, Veronica.

Leave A Reply

Your email address will not be published.