”Masca” de Dean R. Koontz

0 236

Dean R. Koontz este unul dintre scriitorii mei preferaţi, un maestru al genului horror, cu o vastă gamă de cărţi, care de care mai surprinzătoare.

“Scriitori de talia lui Dean R. Koontz se pot număra pe degete” afirmă despre el celebrul Stephen King. Este un autor care “umblă” la psihicul cititorului, care crează frică şi groază cu ajutorul scenelor de suspans, a senzaţei de claustrofobie, a intrigii crescânde, folosirea anticipaţiei, alternarea planurilor dintre real şi imaginar, folosirea planului oniric, a presimţirilor, prevestirilor sau a descrierilor olfactive, tactile pentru creşterea intensităţii fricii şi tensiunii până când cititorul aproape că îşi aude inima bătând în mijlocul unui coşmar infernal. Autorul deţine toate trucurile pentru a ţine în priză cititorul, isteria, nebunia, ilogicul, psihedelicul şi complexitatea descrierilor reprezintă un deliciu pentru fanii genului horror.

 

Romanul “Masca” prezintă o poveste de groază în 277 de pagini, începută cu un prolog şi împărţită în două părţi având fiecare câte un titlu şi motto sugestiv. Prologul o înfăţişează pe tânăra Laura în vârstă de 15 ani care, fiind pedepsită, este trimisă să facă ordine în pivniţa casei. Fata are o teamă uriaşă de acel loc, dar mai ales de păianjeni. În timp ce se luptă cu aceste frici casa este cuprinsă de flăcări şi ea rămâne prizonieră, sufocându-se încetişor. În timp ce moare  ura faţă de mama ei pe care o consideră responsabilă capătă intensităţi monstruoase şi declanşează ceva demonic.

 

Prima parte intitulată “Ceva rău în mine sapă” are drept motto un citat din scrierea lui Edgar A. Poe : «  Multă nebunie şi mai mult păcat şi groază în miezul intrigii. » Această scurtă invocare a ilustrului Poe cuprinde la perfecţie conţinutul romanului. Intriga oarecum simplă este înţesată de descrieri cu ajutorul cărora cititorul îşi imaginează exact locurile şi lucrurile descrise, ca şi cum ar trăi în interiorul romanului. Iată una memorabilă :

« În această viziune chipul i se topea ca ceara, clocotind, aburind şi lichefiindu-se, trăsăturile curgându-i împreună până ce faţa nu-i mai semăna unei fiinţe umane, ci căpăta înfăţişarea hidos contorsionată a unui demon răutăcios cu orbitele ochilor goale. »

 

Intriga îi prezintă pe Dr. Paul şi Carol Tracy respectaţi practicieni în domeniul psihiatriei şi psihologiei care doresc să adopte un copil. Fenomene stranii ale naturii, cum ar fi furtuni şi trăsnete violente încearcă să-i oprească din acest proces incendiind biroul de adopţii. Într-o zi însă Carol loveşte accidental o fată dezorientată care îi sare în faţa maşinii. Soţii decid să o ia acasă la ei până când aceasta îşi recapătă memoria. Din acel moment lucruri ciudate încep să se petreacă. Coşmaruri terifiante din care nu se pot trezi, viziuni violente, bocănituri în pereţii casei, prezenţe misterioase, presimţiri sumbre, animale posedate, jocuri de Scrabble cu cuvinte înfricoşătoare se arată şi Paul ajunge la concluzia că fata este periculoasă. Rămâne să aflaţi la final dacă fata este înger sau demon şi dacă lucrurile sunt aşa cum într-adevăr par. Un sfârşit care va elucida misterul, în stilul plin de suspans şi tensiune al lui Dean R. Koontz. Singurul neajuns al cărţii este că la un moment dat intriga devine previzibilă şi se poate anticipa deznodământul, dar asta nu umbreşte deloc stilul savuros al descrierilor, atmosferii şi jocurilor de cuvinte.

Alte cărţi care ar putea să vă intereseze de la acest autor sunt : Şoaptele, Ochii crepusculari, Focul rece, Bezna, Fantomele, Fulgerul, Fiori în noapte, Vocea nopţii, Străinii, Sălaşul groazei.

Leave A Reply

Your email address will not be published.