Prăjitură cu ananas răsturnată şi caramelizată cu zahăr Muscovado

1 1,018

Prăjitură cu ananas răsturnată şi caramelizată cu zahăr Muscovado

 

O prăjitură spectaculoasa, uşor de făcut şi cu succes garantat. Forma impozantă, mirosul îmbietor de portocală, caramel şi ananas o propulsează drept vedeta la orice petrecere sau serbare în familie. Prietenii nu vor conteni să spună „wow” şi să  întrebe „Dar cum ai făcut-o? Cum de stau feliile de ananas aşa ?” Secretul constă în răsturnarea prăjiturii şi nu trebuie să vă temeţi, aceasta va ieşi ca prin magie din tavă.

ananas prajitura


Mod de preparare


 

Caramelul şi decorul:

 

Începem mereu cu caramelul. Într-o tigaie, de preferat neaderentă, punem zahărul şi untul pe foc. Lăsăm să se caramelizeze fără să amestecăm până când zahărul se topeşte în totalitate şi capătă o culoare brun aurie. Din acel moment este de preferat să luăm tigaia de pe foc şi să turnăm caramelul foarte fierbinte într-o formă pregătită cu unt şi făină sau o cratiţă neaderentă. Eu am folosit o cratiţă de 26 cm  cu înveliş de ceramică, uşor de utilizat şi în cuptor. După ce aţi uniformizat caramelul este timpul să aşezaţi rondelele de ananas. Începem în centru şi continuăm formând o floare, cât mai strâns posibil. Eu am utilizat 7 asemenea felii, însă depinde de mărimea cratiţei pe care o folosiţi. Dacă aveţi şi cireşe sau vişine din compot atunci acum e momentul să ornaţi mijlocul acestor felii cu câte un asemenea fruct.

 


Blatul


 

Pentru blat avem nevoie să batem cele 4 albuşuri într-o spumă tare şi uşoară. Este important să încorporăm cât mai mult aer, aşadar operaţiunea ar trebui să dureze măcar 10 minute. Între timp frecăm gălbenuşurile cu untul, cu zahărul şi zahărul vanilat. Radem coaja de lâmâie şi portocală şi adăugăm  la amestec. Pentru o aromă în plus eu am adăugat şi câte o lingură, două de zeamă de lămâie şi portocală. Turnăm acest amestec peste făina cernută şi praful de copt, apoi omogenizăm. Albuşurile le încorporăm cu grijă, amestecând de sus în jos, cu o spatulă. După ce suntem gata turnăm totul peste caramel şi introducem în cuptor. Putem verifica din când în când cu ajutorul scobitoarei.

 


Răsturnatul prăjiturii


 

După ce scoatem prăjitura de la cuptor este indicat să o lăsăm să se răcească puţin. Manevrarea ei cât este foarte fierbinte ar putea fi periculoasă. Când s-a răcit cât de cât, încercaţi să desprindeţi marginile cu un cuţit, până când simţiţi că acestea cedează. Atunci aşezaţi o farfurie peste cratiţă şi cu o singură mişcare iute întoarceţi cratiţa cu susul în jos. Ar trebui să alunece cu uşurinţă afară prăjitura, de aceea aveţi mare atenţie să nu vă curgă caramel pe braţe. Însiropaţi cu siropul din conservă sau cu zeama de la compot şi puteţi să presăraţi şi zahăr pudră dacă vi se pare necesar.

 

Poftă bună!

 

 

 

You might also like More from author

1 Comment

  1. AndrutaM says

    Am făcut această prăjitură săptămâna trecută. Nu am avut zahărul specificat de tine, dar a iesit delicioasă, astfel că recomand tuturor să încerce, merită.

Leave A Reply

Your email address will not be published.